vrijdag 6 februari 2009

Any Darwin: L'expansió de les llengües arreu del planeta.


Aquest és el títol de la conferència que faig en motiu de l'any Darwin. Ara mateix n'he feta una, a un col·legi que també té cursos de Batxiller. Ha anat prou bé, la veritat.
Aquesta és una més les activitats que organitza la UIB per fer un acostament a l'alumnat de secundària, per tal de mostrar-los què podrien arribar a investigar. Com sempre, uns estaran més motivats que d'altres. Si amb això ja he fet encuriosir-ne un parell, ja me don per satisfet.


La conferència se centra, sobretot, en els següents punts:

a-) Sortida d'Àfrica de l'Homo sapiens i arribada a Àsia Menor; a partir d'on, segurament s'escampà tant cap a la zona actual de Rússia com per la costa est, cap a la Índia i cap a la Xina actuals.
Concepte d'Homo sapiens com una sola espècie, tot els membres de la qual mantenen el mateix estadi evolutiu. Escampats arreu del planeta, encara som ben iguals tots nosaltres llevat de menudes diferències.

b-) Exposició i explicació de les grans famílies lingüístiques i de la coherència de la seva situació geogràfica amb la història dels pobles.
Concepte de Familia lingüística des d'un punt de vista macro (e.g. Familia Euroasiàtica), mitjà (e.g. Familia Indoeuropea) i micro (e.g. Familia Cèltica).

c-) Explicació del fet evolutiu en els organismes i del fet evolutiu en les llengües. Constatació del canvi lingüístic a dia d'avui, comparant el català que parlam ara amb el dels padrins i aquest amb d'èpoques anteriors al s.XX.
Concepte d'evolució com a procés de canvi posant èmfasi en el caràcter neutral del terme. “Evolució” no vol dir millor.

d-) Comparació de la selecció natural de trets específics dels organismes motivada per l'entorn amb la selecció natural bona part del lèxic les llengües motivada per l'entorn. Explicació de diferències culturals i lingüístiques que tenen l'origen a l'entorn (e.g. les diferents classificacions de termes per a colors; diferents pel que fa a quantitat de termes, en llengües diferents).
Concepte de selecció natural com a factor de canvi en diversos aspectes de la natura.

1 opmerking:

txuss martin zei

maca aquesta xerrada nen!! a veure si un dia vens a nyc i la expliques aquí