donderdag 6 augustus 2009

Notícies de la genètica del Max Planck

Avui, a la fi, he assistit a un seminari que feia en Johannes Krause, per a mi un científic brillant (el de l'esquerra de la foto).
Ens ha estat parlant dels procediments, ja força coneguts, per a extreure ADN antic (l'esterilització, la PCR, etc). Però un repàs del tema de mà d'un dels que més feina fa amb ADN neandertal és, simplement, una passada.

Ha estat un bon seminari on he recordat molts dels conceptes que he fet a classe de genètica enguany, al màster.
Però allò que m'ha sorprès més és quan ha comentat que havien demanat una mostra del clàssic Cro-Magnon per a fer-ne l'anàlisi.
Quan la feren, varen veure coses rares, marcadors que els sobtaven. Concretament la mostra tenia un haplotip molt comú, el T.
Ja amb la mosca darrere l'orella, decidiren fer una altra prova de C-14.
Idò resulta que la mostra no tenia més de 700 anys, en altres paraules, un medieval.
M'ha caigut el bolígraf de la mà.
Sospiten que qualcú del museu ha barrejat els òssos, però fins que no hi hagi noves datacions, el Cro-Magnon queda en entredit.

Per a flipar.

Darrerament, en Svante Pääbo (dreta de la foto), comenta molt una idea, que anys en darrere no deia: "de moment no hem trobat proves que hi ha hagués aportació genètica per part dels neandertals en els humans moderns. Però si hagués estat així, hauria estat poquíssima, amb molt poca repercussió. "
El meu company i amic, el biolingüísta Txuss, em va passar fa setmanes aquest video on ho podreu sentir.
MAPPING THE NEANDERTHAL GENOME [7.4.09]
A Conversation with Svante Pääbo

I de moment fins aquí puc llegir. Just diré que hi ha rumors a les fosques, una ombra podria haver tornat a l'est, el rumor d'un temor sens nom es remou inquiet...

En saber més del cert de veres, ho comentaré.

Geen opmerkingen: